we zijn Nawaris

we zijn Nawaris

Het muziekensemble Nawaris brengt zowel traditionele, Irakese muziek als eigen composities van de bandleden. De oud of de oosterse luit, de sopraansaxofoon, de fluit, de cello en soms ook zang ontmoeten elkaar, spelen samen, gaan in conversatie en laten een mooie ruimte voor improvisatie.

Hussein vertelt hoe zijn project tot stand kwam:

 

“Ik verliet mijn thuisland Irak, waar ik omwille van de oorlog en de instabiele situatie niet langer kon leven en mijn muziek beoefenen. Ik stak de Middellandse zee en talrijke grenzen over om een nieuw leven in Europa te beginnen. Zo kwam ik in Brussel terecht, een stad waarvan hij had gehoord dat ze dynamische en cultureel divers was, een stad waar ik me thuis zou voelen.

Beetje bij beetje slaagde ik erin me te integreren, mijn muziekinstrument in de hand. Zo leerde ik tal van muzikanten kennen. Na enkele ontmoetingen besloot ik om samen met 4 andere muzikanten Nawaris op te richten, een project met instrumentspelers met verschillende esthetische muzikale achtergronden zoals jazz, klassieke oosterse en westerse muziek.”