Over

Over

Het muziekensemble Nawaris brengt zowel traditionele, Irakese MUZIEK als eigen composities van de bandleden. De oud of de oosterse luit, de sopraansaxofoon, de fluit, de viool, percussie, de cello en soms ook zang ontmoeten elkaar, spelen samen, gaan in conversatie en laten een mooie ruimte voor improvisatie. De band bestaat uit 5 leden:

Hussein Rassim, joueur de Oud

Hussein Rassim: jonge, Irakese muzikant, Oudspeler (oosterse luit), opgeleid in de grote muziekscholen in Irak. Hussein is lid van Solo Baghdad en speelt in België met de groep Arumbo (Catalaanse muziek). In 2015 neemt hij met MuziekPublique het album Amerli van Refugees for Refugees op.

Juliette Lacroix, violoncelliste

Juliette Lacroix: celliste, muzikante en pedagoge, integreert zich naadloos in diverse projecten. Juliette studeerde aan de conservatoria van Poitiers, Reims en Bordeaux en behaalde haar diploma in 2009. Ze genoot een klassieke opleiding en werkt mee aan diverse voorstellingen waarin ze theater, poëzie, dans of tekening combineert. Haar ervaringen uit het verleden met middeleeuwse muziek, Balkanmuziek en Latino muziek neemt ze mee in haar klassieke muziekprojecten (duo Conversation, Symphonisch Orkest van Gironde), hedendaagse projecten (Ensemble Un), jazz (L’nude, Reg), elektronische muziek (Bunk), folk (Moonshine Fish). Ze voegt aan Nawaris een vleugje klassiek toe, een akoestische structuur.

Manuel Hermia, amoureux de la Bansuri

Manuel Hermia: tegelijkertijd improvisator, componist en ontdekkingsreiziger van de wereldmuziek. Manuel laat zowel zijn liefde voor de saxofoon als voor de bansuri de vrije loop. Naast zijn studie saxofoon en jazz harmonie aan het conservatoriom, heeft hij geleerd om de bansuri – een bamboefluit uit Noord-India – te bespelen. Hij verdiepte zich tevens in de Indiase en Arabische muziek.

Nicolas Hauzer, violonisteNicolas Hauzeur: sinds kindsbeen af vioolspeler, maakte vele reizen, waaronder twee verblijven in Bosnisch vluchtelingenkamp gevestigd in Slovenië aan de Hongaarse grens. Hier ontdekt hij verschillende culturen. Daarna begaf hij zich naar Plovdiv in Bulgarije vertrouwd te geraken met de traditionele muziek. Bij zijn terugkeer in België ging hij aan de slag bij het nieuwe Centro Galego in Brussel. Nicolas speelde in verschillende mestizo bands: Mec Yek met Sloveense Roma, TAN met de Turkse troubadour Tanar Catalpinar, Musique à neuf – een project van de pianiste Pirly Zurstrassen et de folk-violonist Luc Pilartz, Violons populaires in Wallonië van dezelfde Luc Pilartz, Dunyakan – de groep van de Guineese N’faly Kouyate, Szeret met de Hongaarse zangeres Zsuzsana Hajdu, Silla met een familie Romamigranten uit Bulgarije, Szilva met Tcha Limberger en de muziek uit Transsylvanië…
Van 2005 tot 2016 was hij Artistiek directeur wereldmuziek aan de Académie Internationale d’Eté de Wallonie. Hij verstevigde zijn banden met Roemenië en startte een muziekschoolproject op in Transsylvanië samen met Marcel Râmba, een soliste van het ensemble van Tirgu Mures.
Tegenwoordig speelt hij in diverse formaties in Brussel, met Vinylio Rebetiko Blues, Roda de choro de Brusselas en geeft hij nog steeds les in de balkanmuziek aan de World Music Academy van Muziekpublique.

Saif Al Qaisi, joueur de percussion et chanteurSaif Al Qaisi: jonge muzikant uit Irak, speelt percussie en zingt met een soepele en melodieuze stem. Saif werkte vier jaar als muzikant in Syrië. In 2015 ontvluchtte hij de conflicten in het Midden-Oosten en kwam hij in België terecht. Hij ontmoette Hussein Rassim tijdens een concert. Daarna zijn ze samen muziek beginnen spelen. Zo werkte hij mee aan de opname van de demo-cd Migration in juli 2016. Sindsdien speelde hij diverse concerten in duo, trio,… met traditionele Irakese muziek en uiteraard met Nawaris.